El Teatre de la Llotja de Lleida és de titularitat municipal i va ser inaugurat el 21 de gener de 2010 amb l’òpera Il Trovatore en coproducció amb el Gran Teatre del Liceu. L’edifici ocupa l’esplanada on se celebrava l’antic mercat de fruita i verdura, conegut popularment com el mercat dels pagesos.

La Llotja s’ha convertit en un edifici emblemàtic de la ciutat i s’eleva en un gran cos arquitectònic que estableix un diàleg visual amb la ciutat històrica i la Seu Vella. L’edifici minimitza l’ocupació a la planta baixa per potenciar l’espai lliure per a la ciutat i una plaça on es poden realitzar esdeveniments a l’aire lliure. L’espai semiexterior sota els grans voladissos, pensats formalment per crear ombra els dies calorosos i cobrir els dies de pluja, acull les diferents funcions, com l’entrada principal, les taquilles per a la venda d’entrades o l’entrada a la cafeteria.

El Teatre de la Llotja és un dels tres equipament escènics més importants de Catalunya, juntament amb el Liceu i el TNC, i, per tant, el teatre més important en potencialitat de fora de Barcelona.