L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet un balanç altament positiu del cicle Fase Cultura, perquè malgrat totes les circumstàncies sobrevingudes per la Covid, “s’ha pogut mantenir aquesta activitat durant aquests mesos i s’ha pogut oferir a la ciutadania tota una sèrie d’activitats d’un dels sectors més afectats per l’impacte de la crisi sanitària. Els hi devíem i per això hem apostat en gran mesura per grups i companyies de Km 0”.
El paer en cap ha fet aquestes manifestacions aquest vespre abans d’iniciar-se l’espectacle ‘Teia’, de Júlia Farrero, amb què ha finalitzat el cicle Fase Cultura, el programa d’actuacions de companyies i artistes locals, confeccionat per les regidories de Ciutat i Cultura i de Joventut, Festes i Tradicions, per omplir els caps de setmana de juliol, agost i setembre amb arts escèniques, música, cinema i espectacles multidisciplinars.
Miquel Pueyo també ha destacat els espais singulars dels espectacles de FaseCultura, com un clam a favor de l’espai públic. “Després de tres mesos de confinament, l’espai públic era una reivindicació molt elevada, perquè és un espai de tots i on tothom pot dir la seva”.
L’alcalde ha qualificat d’èxit el balanç del cicle Fase Cultura, perquè ha demostrat que es pot combinar el nivell de socialització que implica organitzar actes culturals a l’espai públic, amb els estàndards de seguretat que havíem de proporcionar. “Tot plegat, un èxit que permet mirar cap al futur amb entusiasme i il·lusió, perquè és obvi que hem de construir, reinventar, invertir i repensar”, ha apuntat.
L’èxit d’aquest cicle d’activitats culturals i d’espectacles no tanca la porta a noves edicions. “Fase Cultura va ser una adaptació arran de la pandèmia d’un projecte que estava envestat, però que ens ha demostrat que tenim certa capacitat com a ciutat per adaptar-nos a les circumstàncies. Només desitjo que el pròxim estiu el format pugui ser més lax i tranquil. Ara bé, aquest model d’espectacles al vespre, en horari familiar i espais singulars, ha vingut per a quedar-se”, ha dit.
Durant els mesos d’estiu, Fase Cultura ha programat 49 esdeveniments, en més d’una dotzena d’espais singulars de la ciutat. La resposta del públic ha estat força positiva, en omplir el 80 per cent de l’aforament total (4.625 places, per poder respectar les mesures de seguretat sanitàries imposades per la Covid-19, de les quals s’han venut o reservat amb cita prèvia 3.452).
Recuperar l’activitat cultural davant la crisi sanitària
Fase Cultura va néixer de la necessitat de recuperar l’activitat cultural després de la crisi sanitària i conseqüent confinament a causa de la Covid-19.
La represa de l’activitat va començar al juliol amb els següents objectius:
- Donar una oferta fresca, variada, de qualitat i proximitat per a la ciutadania, a qui esperava un estiu diferent.
- Recuperar les activitats que havien estat programades i ajornades per força major els mesos anteriors.
- Revifar un sector profundament afectat i tocat per les circumstàncies i, en especial, aquells professionals que viuen de la cultura, prioritzant especialment el Km 0 i companyies del territori.
- Afavorir a les empreses del sector serveis vinculades a la cultura també en una situació difícil.
La programació de Fase Cultura va arrencar amb la previsió d’una cinquantena d’activitats, concerts i espectacles per a tots els públics, però amb unes mesures de seguretat sanitària curosament estudiades, que donessin compliment a tots els protocols exigits pel Govern i el Departament de Salut, a més de condicionar l’assistència a la cita prèvia i la preservació de la distància interpersonal en els diversos escenaris on es van programar els espectacles, durant els mesos de juliol, agost i setembre.
Una característica de Fase Cultura s'ha estat la seva programació en espais poc habituals distribuïts en diversos barris de la ciutat: els camps de futbol de Gardeny, Balàfia, Magraners, Secà de Sant Pere, la plaça de la Llotja, l'amfiteatre dels Camps Elisis, la plaça de la Sardana, el Museu de l’Aigua-Campament de la Canadiense, la pista de la Panera, Raimat, la plaça Esteve Cuito i el parc ambiental de Serra Llarga. D’aquesta manera, s’ha reforçat la idea de cultura de proximitat a la ciutat, així com s’ha evitat l’acumulació de públic en un únic espai.
Enregistrament d’actuacions
El segon confinament sectorial al Segrià va afectar de nou a aquesta programació, que es va resoldre amb l’enregistrament de les actuacions previstes per aquells dies, en el cas que no es poguessin reprogramar. La seva difusió i gaudi va ser a les xarxes, però durant aquest mes de setembre està previst que TV Lleida torni a emetre les actuacions per televisió.
Al final, només alguns espectacles han estat suspesos definitivament per raons tècniques o impossibilitat de reprogramació per part dels artistes:
- Enllaçades, de Lily Brik i Berta Puigdemasa, es va haver de suspendre el passat 10 de juliol,
davant l’Espai Cavallers, perquè l’espai no permetia complir les distàncies i mesures necessàries.
- Horitzons cartogràfics (I) del Col·lectiu Free’t, al Parc ambiental de Serra Llarga, també es va suspendre per dificultats tècniques per moure-ho d’espai, quan estava programat pel 17 i 24 de juliol.
- La dificultat dels integrants de LleidaArt Ensemble a trobar nova data, en viure fora de la ciutat, va impossibilitar la reprogramació del concert Aqua, que s’havia previst el 20 de juliol al Museu de l’Aigua, al Campament de la Canadiense.
- Tampoc s’ha pogut trobar una nova data per l’actuació del Sextet de Cobla, programat pel primer cap de setmana.
- El concert de la Banda Municipal que va haver de suspendre’s es podrà gaudir amb motiu de les Festes de la Tardor.
- Les actuacions de Bsumeta i Food4Soul van quedar suspeses arran del temporal del 28 d’agost.
En resum, una programació promoguda per les regidories de Ciutat i Cultura i de Joventut, Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració del Consorci del Turo de la Seu Vella i de l’IEI, que ha aportat una destacable oferta de música moderna, clàssica, teatre, circ i cinema, per a tots els públics, que ha comptat una excel·lent resposta d’audiències i que ha fet que Lleida visqui positivament un estiu en Fase Cultura.