La nova producció de Don Pasquale de G. Donizetti, que és la tercera producció de la temporada 2021 – 2022 d’Òpera a Catalunya, després de Il Barbiere di Siviglia i el recital Homenatge a Amadeu Vives, arriba al Teatre de la Llotja, en el marc de la programació de LaTemporada Lleida, aquest diumenge, 13 de març, a les 18 hores, dins la gira del Cicle Òpera a Catalunya.

Aquesta nova producció pròpia, fresca i divertida comptarà, com sempre, amb els millors professionals del país davant i darrere l’escenari. El repartiment està encapçalat pel baríton Toni Marsol en el paper de Don Pasquale, la soprano Marga Cloquell serà Norina, el jove tenor Pablo Martínez en el paper de Ernesto i el baríton Manel Esteve serà el Dottor Malatesta.

Sota la direcció musical del mestre Xavier Puig, director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès, la direcció d’escena anirà a càrrec de Carles Ortiz i Esteve Gorina i Andreu com a director assistent. Com sempre l’obra anirà acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès i del Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell, i la direcció artística del projecte recaurà en Mirna Lacambra.

Don Pasquale de G. Donizetti es va estrenar al Thêatre-Italien de París, el 3 de gener de 1843. I ens explica la història, molt típica de l’òpera buffa italiana, d’un home gran i ric, que ha estat solter tota la seva vida, l’hereu del qual és el seu nebot Ernesto, un vividor. Aquest està enamorat d’una vídua jove, Norina, però l’oncle vol que es casi amb una altra dona que ell ha triat, doncs Norina no li sembla prou adequada. Ernesto es nega i l’oncle decideix casar-se ell mateix. Un amic de la família, el Doctor Malatesta, concep un veritable parany: fa passar Norina per la seva germana Sofronia, recent sortida d’un convent, que conquista Don Pasquale amb la seva modèstia. Un cop casats, però, l’esposa treu un caràcter totalment contrari: despòtica i manaire, comença a gastar sense límits. El marit no ho pensa consentir i, després d’un desagradable episodi en què la dona li clava una bufetada, decideix que cal acabar amb aquest matrimoni. La conspiració de Malatesta culmina dient que cal que Ernesto es casi amb Norina, que serà la nova mestressa de la casa. Sofronia, airada, s’hi nega. Don Pasquale, per tal de treure’s de sobre aquesta, accepta. Aleshores li fan veure que ha estat enganyat, doncs Sofronia i Norina són la mateixa persona. Don Pasquale, alleujat, perdona tothom.

El Circuit d’Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona i enguany es reincorpora la ciutat de Figueres. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

Aquesta producció de la Fundació Òpera a Catalunya dona el tret d’inici als actes de commemoració del 40è aniversari de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, constituïda el 10 de febrer de 1982, i que s’allargaran durant tot el 2022.

Activitat paral·lela a l'Òpera Don Pasquale

Prèviament a la funció, el mateix diumenge, 13 març, a les 17h, l'historiador de l'art i musicògrat, Albert Ferrer Flamarich, oferirà una xerrada des de la vessant històrica de l'obra, en què comentarà les claus musicals tot fent l'audició d'algun fragment a manera de guia per endinsar el públic en l’òpera amb facilitat. 

L'activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia aquí